dimecres, 20 de març del 2013

XXIV PREMI DRETS HUMANS




El 30 de gener de 2013 es va lliurar el XXIV Premi Drets Humans al qual es presentaven treballs realitzats el curs 2011-2012 i durant el primer trimestre d’aquest curs per alumnes d’ESO i Batxillerat.

Els treballs estaven dividits en quatre categories: pòsters realitzats per alumnes de 2n d’ESO, plafons pels de 3r, powerpoints fets per alumnes de 4t d’ESO (Premi Ciberacció) i treballs de recerca dels alumnes de 2n Batxillerat (Premi UNESCO). Aquest any es va lliurar, també, el X Premi Eantopia destinat a premiar el treball que, en qualsevol de les categories, mostri de forma més clara la idea que “Un món millor és possible”. A més, enguany es va lliurar per quinzena vegada el Premi Joan Pelegrí, destinat a aquells alumnes que han treballat continuadament en relació als drets humans i no han estat premiats en ocasions anteriors o bé a persones de l’entorn de l’escola que han destacat pel seu suport als drets humans.

L’acte es va dur a terme a la Sala Víctor Trías –sala d’actes de l’edifici de Secundària- amb l’assistència de l’alumnat finalista, professorat, alguns pares i mares, i altres persones vinculades a l’escola i a la Fundació Cultural Hostafrancs. Era present a l’acte, com l’any anterior, l’alumnat de 5è de primària, dels quals hi havia exposats uns treballs sobre la pau que havien confeccionat. Destaquem, també, la presència de la Sra. Núria Izquierdo, consellera d’Educació i Joventut del Districte Sants-Montjuïc que va actuar en nom del regidor, el qual va excusar la seva presència.

Va conduir l’acte Josep M. Duran, professor de Secundària de l’escola, que va explicar el sentit dels premis, l’ordre de l’acte i va presentar els membres del Jurat que ell presidia. Va fer esment d’ Aung San Suu Kyi, de nacionalitat birmana, defensora dels Drets Humans, de la democràcia i de les llibertats polítiques, a qui es va dedicar aquest acte. Aung San Suu Kyi ha estat 15 anys empresonada o arrestada al seu domicili, per la Junta Militar que governava el país. El 1991 se li va atorgar el Premi Nobel de la Pau que no va poder recollir fins el 2012.

A continuació va intervenir Lluïsa Puigardeu, membre del Grup de Solidaritat contra l’Atur i la Marginació de la Parròquia de Sant Medir, amb la qual l’escola va col·laborar durant el curs passat a la Campanya de cooperació que tractava de la situació de les persones més afectades per la crisi actual. Lluïsa Puigardeu va començar saludant l’alumnat present a l’acte i felicitant-los pels treballs presentats que, va dir, “són una esperança pel futur”.

Seguidament, va explicar quina és la tasca que du a terme el seu grup de solidaritat contra la pobresa severa que hi ha al barri de La Bordeta. Des d’un inici, la idea que van tenir va ser fer coses juntament amb les persones més afectades per la pobresa. Van crear un “espai solidari”. Des de l’inici aquest àmbit de convivència es va plantejar tres eixos de treball: cobertura de les necessitats bàsiques (alimentació i medicines), formació ocupacional i ajuda a la recerca de feina, i cohesió social i relació veïnal. Cadascun d’aquests eixos s’ha concretat en diversos projectes. També va explicar que enguany han obert un espai d’acollida als joves que necessiten ajuda escolar. Va acabar animant els assistents a treballar en el canvi social que necessita la nostra societat.

Posteriorment, Maribel Muñoz, mestra de Primària de l’escola, com a secretària del Jurat, va procedir a la lectura del veredicte del Premi -que reproduïm a continuació - i es va dur a terme el repartiment de diversos objectes procedents de comerç just als premiats/des en les diverses categories.

En acabar el lliurament de premis, Núria Izquierdo, consellera d’Educació i Joventut del Districte de Sants-Montjuïc, va adreçar unes paraules als assistents felicitant l’escola i l’alumnat per l’acte que s’estava celebrant. Va animar a continuar treballant en col·laboració entre les diverses entitats del Districte. I per acabar va citar unes paraules de Gandhi.

Com a cloenda, Josep M. Duran va felicitar els guanyadors i finalistes i va explicar l’origen de les figures que es van donar com a premi. També, com a primícia, va anunciar que aquest any l’escola cooperaria amb la comunitat de Guarjila a El Salvador. Finalment, i per acabar l’acte, es va projectar un vídeo que recull la trajectòria del Grup UNESCO de l’escola que enguany compleix 20 anys.

Relació de treballs i alumnes premiats:

Primer nivell Aprèn a escoltar i deixa expressar de Yula Montilla, Georgina Gil, Alba Gómez, Kevin Vázquez i Àlex Roura

Segon nivell Apartheid de Hanna Fàbregues, Miquel Fité, Carla Silva i Esteban Silva.

V Premi CIBERACCIÓ
Premi exaequo
Mentre uns tenen educació, altres treballen de Laia Puentes, Sílvia Martorell i Albert Rodríguez

El rastre de la guerra d’Ariadna Aguado, Eva Gallego, Andrea Martínez i Lydia Ye

XXI Premi UNESCO
Extermini dels armenis d’Elnur Bayramzade

X Premi EANTOPIA
Les petites ONG, les grans desconegudes de Pau Vaccaro

XV Premi JOAN PELEGRÍ
Sara Sánchez


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada