Campanya Unesco







Resum de la campanya de cooperació 2015








Durant aquest curs, 2014-2015, a l’Escola Joan Pelegrí, hem portat a terme la 23a campanya de solidaritat com a membres que som de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO (XEAUC). Aquesta campanya ha tingut com a objectiu conèixer de prop i sensibilitzar sobre les vulneracions de drets i l'exclusió que milions de persones pateixen als barris de barraques, slums, de Mumbai i col·laborar amb Somriures de Bombai que és una ONG que centra la seva acció en la lluita pacífica contra la pobresa i a favor dels Drets Humans d'aquesta ciutat.
Concretament, l'ONG Somriures de Bombai centra els seus projectes en el marc de l'educació, la salut i el desenvolupament socioeconòmic:


- EDUCACIÓ: 

L'escassetat de recursos econòmics i les condicions de vida de moltes famílies, sumades a la falta d'oportunitats, dibuixen un panorama tan complex en els slums de Mumbai que, de vegades, obliguen els menors a obtenir recursos per si mateixos, ja sigui treballant o pidolant. Aquesta situació s'agreuja en molts casos, ja que molts nens i nenes treballen en condicions d'explotació o cauen en mans de xarxes de tràfic infantil. La tasca de Somriures de Bombai en l'àmbit de l'educació té com a objectiu obrir les portes a les oportunitats.

- SALUT:

La salut és un dret humà fonamental, un bé que ha de ser accessible a tots i totes, indistintament dels nivells de renda o altres formes de discriminació.
Somriures de Bombai, al costat de l'Hospital Holy Spirit, porta a terme un programa de diagnòstic, accés al tractament i suport psicosocial i seguiment de menors afectats pel càncer. A més, mitjançant els Camps de Salut lluiten contra aquelles malalties evitables en les comunitats més desfavorides de Mumbai.

- DESENVOLUPAMENT SOCIOECONÒMIC:

Entre les diferents formes de discriminació patides per les dones es troben la manca d'una educació adequada, la pobresa, el difícil accés a una adequada assistència sanitària, un desigual repartiment dels recursos o la dependència financera. Un deficient nivell educatiu és el principal factor responsable de l'alt grau d'atur i els baixos salaris que pateixen les dones. En aquest àmbit Somriures de Bombai també treballa per obrir les portes a l'empoderament i a les oportunitats.


Des del mes de març tant a Infantil-Primària com a Secundària hem realitzat diverses activitats per conèixer de prop aquesta realitat, sensibilitzar-nos i donar suport a aquesta ONG.













Amb l’alumnat d’Infantil-Primària la campanya s’ha orientat a sensibilitzar sobre la situació que es viu a l’Índia, concretament a la ciutat de Bombai i la feina que realitza aquesta ONG sobretot en els slums. 
Cada cicle ha treballat diferents aspectes de forma adequada a l’edat dels nens i les nenes a qui anaven adreçats. Han vist una pel·lícula de la ciutat de Mumbai en la qual es mostra com viuen, com són les escoles... Els principals temes treballats a les aules han estat l'habitatge, la família, l’alimentació, la flora i la fauna, els vestits ... i s’ha fet una incidència especial al tema de l’escola. Tota la feina s’ha fet en murals que han estat exposats en les diferents aules perquè les poguessin visitar tant els companys i companyes com les famílies el darrer dia de les Jornades Culturals.
Com s’ha anat fent els últims anys, tots els cursos han decorat els passadissos de l’escola amb treballs al·lusius al tema de les Jornades. Concretament aquest curs s’ha decorat amb mandales fetes amb tècniques diferents i amb l’anagrama de l’ONG en el qual sota el lema de ELS SOMRIURES DEL JOAN PELEGRI tot l’alumnat ha fet el seu somriure. Uns el van fer pintats, altres fotografiats, amb paper, amb plastilina...

El dijous al menjador vam fer un dinar típic de l’Índia , degustant plats com: l’arròs amb curry, pollastre tandori i gajar halwa (pastís de pastanaga)
Cada classe va fer collarets de calèndules realitzades amb paper de seda i es va preparar tot per la tarda de portes obertes.

A les 16h en punt de divendres s’obria la porta i entraven les famílies que anaven directament a les aules dels seus fills i filles. Allà es van posar un collaret, es van pintar un bindi al front i amb un tovalló de color van baixar al pati. Onejant els tovallons de diferents colors van ballar un ball de BOLLYWOD que va resultar molt vistós. També podien comprar pastissos elaborats per les pròpies famílies per berenar i visitar la biblioteca on hi havia una exposició de materials i robes típiques de l’Índia que gentilment ens havien cedit.

Els guanys obtinguts tant de la venda de collarets, com de pastissos seran donats a l’ONG Somriures de Bombai per poder continuar amb els seus projectes.

















A Secundària vam portar a terme una tasca de sensibilització des de la tutoria. L’alumnat va poder conèixer la realitat dels slums de Mumbai a partir de diferents materials audiovisuals. D’altra banda, el dia 15 d’abril l’alumnat de 1r de Batxillerat va assistir a la xerrada que ens fa fer José Mansilla, membre de l’ONG Somriures de Bombai. Mansilla ens va explicar quina és la realitat dels slums, 

L’ajuda que ofereix l’ONG i les dificultats que tenen per portar a terme la seva tasca. Finalment, el dia 29 d’abril vam realitzar la Macroactivitat que va consistir a fer un lip-dub. Abans de fer-lo però, l’alumnat, el professorat i el PAS van participar en la preparació prèvia preparant materials, coreografies... Cal destacar l’ajuda que ens va oferir el professorat i l’alumnat del Cicle de Grau Superior d’Anàlisi i Control de Qualitat, que ens van ajudar a fer la pols que va utilitzar l’alumnat de 2n de Batxillerat durant el Holi Festival que van celebrar dins del lip-dub. Aquell mateix dia a l’Escola vam dinar un menú típic del’Índia.










Cal destacar també, que arrel dels terratrèmols que han sacsejat el Nepal, des del Grup Unesco hem posat una urna al vestíbul per recaptar fons que es destinaran al compte que s’ha obert des la Casa del Tibet. A més, els dies 27-28 de maig i 2-3 de juny l'alumnat de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat ha dedicat el temps del pati a vendre pa amb xocolata de comerç just. S’han recaptat 73,45 euros a l’urna i 339,50 euros amb la venta de pa amb xocolata.





Finalment, des del Grup Unesco volem agrair a tota l’escola la vostra participació i informar-vos que fins al moment de tancar l’edició d’aquesta revista hem recollit 4.259.11 euros.






Presentació de la campanya de cooperació 2014




Comencem la XXII campanya de solidaritat com a membres que som de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO (XEAUC). Aquesta campanya té com a finalitat conèixer d’aprop i sensibilitzar-nos sobre la situació de la infància hospitalitzada i de les persones que treballen per fer-la més suportable, en el nostre cas l’ONG Pallapupas i l’Associació Ressò de musicoteràpia.



Fem aquesta campanya perquè cal que siguem conscients que en aquest món immers en la crisi -al marge d’ella, però amb ella com a rerefons- hi ha tot un seguit de problemes que mereixen també la nostra atenció. Un d’aquests és el dels infants hospitalitzats amb malalties greus o cròniques i els neguits i angoixes dels seus familiars. És una situació amb la qual podem cooperar i també aprendre moltes coses.

En concret ens fixarem en l’actuació que duen a terme l’ONG Pallapupas i l’Associació Ressò de musicoteràpia. Aquestes entitats, que fan una tasca molt significativa en els centres on desenvolupen la seva actuació, veuen limitada la seva acció per culpa d’una crisi com l’actual que, com sabem, ha retallat grans quantitats de recursos precisament en el sector sanitari.



Per això volem cooperar econòmicament amb Pallapupes i Ressò ajudant-los a dur endavant els diversos projectes que realitzen amb infants hospitalitzats i també volem difondre la seva tasca positiva i humanitzadora.

Per això farem diverses activitats a partir del 18 de març, per sensibilitzar-nos sobre la situació que viuen aquests infants i l’acció que duen a terme els que treballen amb ells.



Presentació de la campanya de cooperació 2013



GUARJILA, EL SALVADOR. INICI DE CAMPANYA


Comencem la XXI campanya de solidaritat com a membres que som de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO (XEAUC). Aquesta campanya té com a objectiu conèixer de prop i sensibilitzar sobre les dificultats i les esperances de la comunitat de Guarjila, a El Salvador, a l’Amèrica Central, amb la qual cooperarem durant aquest curs.

La greu crisi econòmica que afecta Espanya des de l’any 2008 ens fa perdre de vista el fet que en altres llocs del món la major part de la població viu en condicions més precàries que les nostres.

Un d’aquests llocs és El Salvador. Algunes dades ens poden servir per entendre-ho. La renda per càpita d’El Salvador és cinc vegades inferior a la nostra, la mortalitat infantil és sis vegades més alta i la major part de la població malviu amb menys de 6 € diaris.

Dins d’El Salvador hi ha una petita comunitat, Guarjila, que és un exemple de les dificultats que pateix la societat salvadorenya i, també, del coratge amb el qual intenten superar-les.

Guarjila fa 10 anys que està agermanada amb l’Escola Joan XXIII de Bellvitge, a l’Hospitalet, membre com nosaltres de la XEAUC i ens va semblar que aquesta era una bona manera de treballar conjuntament.

Volem cooperar econòmicament amb Guarjila ajudant-los a cobrir necessitats bàsiques, millorant l’escola amb la construcció de latrines i arreglant la cuina escolar on se serveix un àpat diari a 600 nens i nenes. Volem, també, prendre consciència de la situació d’exclusió que pateixen les comunitats camperoles dels països empobrits.

Per això farem diverses activitats a partir del 6 de març, per sensibilitzar-nos sobre la situació que viuen aquestes persones.



Presentació de la campanya de cooperació 2012


Gràcies per donar-nos la mà / Construïm el somni!


A l’escola, en l’alternança que fem entre campanyes sobre el Tercer Món i les de temes més pròxims, enguany tocava una situació propera. Aquest curs 2011-12 iniciem la XX Campanya de Cooperació  ocupant-nos, en el context de la crisi econòmica actual, de les persones que més directament la pateixen. Concretament, cooperarem amb el Grup de Solidaritat contra l’Atur i la Marginació de la parròquia de Sant Medir, al barri de La Bordeta.

La crisi actual afecta tothom, però no incideix en tothom per igual. Els col·lectius més vulnerables, que en el període anterior, de relativa bonança, ja estaven en risc d’exclusió social, ara, amb la crisi, pateixen en la seva vida quotidiana els efectes devastadors de la pèrdua de feina, de vivenda i sovint el deteriorament de la vida familiar i de les relacions socials. A molts i moltes la crisi els ha portat de la pobresa relativa a una gran precarietat.
En aquest context, l’objectiu principal del Grup de Solidaritat de la parròquia de Sant Medir és acollir, escoltar, orientar i acompanyar les persones que s’adrecen a la parròquia en demanda d’ajuda. Ajudar-los a cobrir les seves necessitats bàsiques. Però, també, anar més enllà de l’assistència immediata cercant la promoció de la persona a partir dels seus propis recursos, potencialitats i participació activa. I també denunciant les situacions injustes que pateixen i aportant propostes i camins de solució.
Per assolir aquests objectius, el Grup de Solidaritat compta amb la presència setmanal d’una treballadora social de Càritas que, amb el suport de persones voluntàries, acull, atén i orienta en la recerca de formació, treball, habitatge, etc., i amb un equip de voluntariat que participa, promou i dinamitza els diferents espais, aules i tallers.
Des de l’escola, com els anys anteriors, farem un treball de sensibilització i, també, una recaptació de diners. A Infantil-Primària durant les Jornades Culturals, del 28-30 de març, i a Secundària a partir del 12 de març culminant amb la Macroactivitat el 23 de març.
L’objectiu final és donar suport a aquells que lluiten per vèncer l’atur i la marginació, i fer-ho des de la convicció que això és possible i, més encara, necessari. Per això l’eslògan de la campanya és, a Infantil-Primària, Gràcies per donar-nos la mà! I  a Secundària Construïm el somni!  Pensem que és possible i que la millor manera de fer-ho és treballant junts, solidàriament.



Presentació de la campanya de cooperació 2011


Comencem la XIX campanya de solidaritat com a membres que som de la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO. Aquesta campanya té com a objectiu conèixer de prop i sensibilitzar sobre la situació del conflicte palestinoisraelià i sobre el paper de les dones per solucionar-lo. Pretén, també, cooperar econòmicament amb l’acció de l’ONG de dones palestines Jerusalem Center for Women.

El conflicte palestinoisraelià é s un dels més antics encara avui en actiu. Des de la constitució de l’Estat d’Israel, el 15 de maig de 1948, els conflictes armats entre palestins, o més en general, els pobles àrabs, i Israel han estat constants.

En aquest llarg enfrontament, la superioritat militar israeliana s’ha vist sovint contestada per atacs terroristes palestins. El resultat ha estat una gran quantitat de morts en el bàndol palestí, a més de la pèrdua de propietats i la destrucció de camps i vivendes, i una societat civil israeliana atemorida per la inseguretat.

Davant d’això moltes persones s’han mobilitzat per aconseguir la pau, entre les quals, dones palestines i israelianes que aporten una visió alternativa, lluny de l’agressivitat masculina, a la resolució dels conflictes armats.

Una de les entitats de dones que treballen per la pau a Israel i Palestina és Jerusalem Center for Women (JCW). Aquesta és una organització de dones palestines fundada a Jerusalem-Est al març de 1994. El principal objectiu del JCW és avançar en els drets de les dones palestines. Treballa també per la protecció dels drets humans i l'assoliment d'una pau justa en l'Orient Mitjà.

La nostra aportació econòmica es destinarà a l’ONG Jerusalem Center for Women. Per això farem diverses activitats a partir del 6 d’abril, per sensibilitzar-nos sobre la situació del conflicte palestinoisraelià i de la tasca que les dones fan per aconseguir la pau. Si ho desitgeu també podeu fer el vostre ingrés a través del compte de la Campanya, obert a la Caixa de Pensions i d’Estalvis de Barcelona, núm. 2100 0802 43 0200403469. Aquesta aportació la podeu efectuar a través de qualsevol entitat bancària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada