Premis Drets Humans

EL PREMI DRETS HUMANS


L'objectiu del Premi Drets Humans és commemorar la proclamació per part de l'ONU de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada el 10 de desembre de 1948. Es pretén amb això difondre’n el contingut, sensibilitzar sobre els valors que proclama i promoure’n la defensa davant les violacions tan freqüents que pateixen.

Tot i que parlem del “Premi” hi  ha diverses categories o nivells premiats, cadascun dels quals té un format diferent. El Premi Drets Humans de primer nivell (actualment, 2n ESO) fa pòsters, el de segon nivell (actualment, 3r ESO) plafons, el Premi Ciberacció (4t ESO) powerpoints i vídeos, i el Premi UNESCO (2n Batxillerat) treballs de recerca. Finalment, el Premi Eantopia es lliura a un treball finalista en qualsevol de les categories. En tots els casos els premis pretenen ser sols un estímul per a la feina quotidiana.

A continuació s’explica breument l’objectiu concret de cadascun dels premis que amb el pas del temps s’han anat afegint.

El Premi Ciberacció es va crear l’any 2009  amb la intenció de fomentar la utilització de les noves tecnologies com a eina de sensibilització i denúncia sobre les violacions dels Drets Humans.

El Premi UNESCO es va establir per celebrar el fet d'haver estat admesos, el setembre de 1992, al Pla d'Escoles Associades a la UNESCO (actualment Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya, XEAUC). Aquestes escoles treballen des de 1953, dins del seu àmbit, per la Pau, el respecte pels Drets Humans i la cooperació internacional.

El Premi Eantopia, lliurat per primera vegada el 2004, vol destacar aquells treballs que plantegen una mirada positiva sobre el futur, que proposen alternatives o actuacions concretes guiades per la idea que un món millor és possible.

Finalment, el Premi Joan Pelegrí es va instituir el 1998 en record del que fou metge, pedagog, escriptor i exemple humà per a tots aquells que durant anys vam compartir amb ell, com a alumnes o companys, la tasca educativa a la nostra escola, que des de l’any 1994 du el seu nom. Aquest premi és un reconeixement a l’alumnat que ha estat finalista del Premi Drets Humans reiteradament i no l’ha guanyat mai, o a grups o persones, de l’escola o del seu entorn, que han fet accions o mantenen actituds favorables als Drets Humans.

Des de la 22a edició, any 2011, dediquem tots els anys el premi a una persona o fet que hagi destacat en la defensa i protecció dels drets humans.

A partir de l’any 2001, el Premi es lliura al voltant del 30 de gener, aniversari de la mort de Gandhi, dia que les Escoles de la UNESCO celebren el DENIP (Dia Escolar de la No violència I la Pau). Volem reforçar així el nostre lligam amb el conjunt d’escoles que integren la XEAUC i retre homenatge a una de les figures destacades del segle XX en la defensa dels drets humans.

La tria dels treballs guanyadors es du a terme en dues fases. En la primera, l’alumnat de cada nivell tria els treballs finalistes. En la segona, un jurat escull els guanyadors entre els finalistes. Aquest jurat està composat per un representant del Patronat de la Fundació Cultural Hostafrancs, un membre de l’AMPA de l’escola, un/a exalumne/a  guanyador/a del Premi, generalment UNESCO, d’edicions anteriors,  i dues persones del personal de l’escola, (docent o no docent, de primària o secundària) a proposta del grup UNESCO, que actuen com a secretari/a i president/a del Jurat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada