dimarts, 5 de març del 2013

Dia de les Matemàtiques del Planeta Terra a la UNESCO


Aquesta iniciativa de les organitzacions matemàtiques del món té com a finalitat mostrar allà on la Matemàtica pot ser útil per modelar els problemes del món. Amb una població mundial que ha depassat els 7.000 milions de persones, protegir la Terra ha esdevingut un objectiu comú al qual la humanitat ha de fer front. La gent necessita menjar, una llar, aigua potable, energia... amb uns recursos limitats i amb unes dinàmiques del planeta a les quals cal saber fer front i donar resposta, sempre que es pugui.
Necessitem mesurar l’impacte de les nostres accions al medi ambient, com predir i actuar davant situacions catastròfiques i com planificar els canvis que vénen. La majoria dels problemes són interdisciplinaris però les Matemàtiques hi són presents en tots ells. Les Matemàtiques i el medi ambient es poden relacionar amb alguns exemples concrets:
·        Un planeta complex. La Terra és un planeta amb processos dinàmics al mantell, oceans i atmosfera que determinen el clima. Les Matemàtiques disposen d’eines per estudiar aquests fenòmens i mesurar la seva evolució a partir de les interaccions naturals o antropogèniques.
·        Un planeta biològicament divers. La Terra és la llar de la vida i dels sistemes que l’allotgen, els qual han evolucionat i han generat la biodiversitat. Les espècies vives interactuen amb l’ecosistema: noves espècies apareixen i altres migren o desapareixen. Els models matemàtics ajuden a mesurar i entendre què va passar en el passat, predir que passarà en el futur i gestionar el present per obtenir els resultats desitjables.
·        Un planeta estructurat per la civilització. Els humans hem desenvolupat una civilització de gran complexitat, incloent les comunicacions, el transport, l’energia, l’aigua i la salut. Aquests sistemes creats per la mà de l’home són aquells sobre els quals exercim el nostre control però, tot i això, hem d’analitzar les enormes quantitats de dades dels sistemes que els monitoritzen, fer front a sistemes a gran escala o distribuïts i identificar i quantificar les fonts d’incertesa.
·        Un planeta en risc. L’acció humana s’ha incrementat tant que ara influencia el clima, afecta la capacitat del planeta d’alimentar els seus habitants i amenaça l’estabilitat d’aquests sistemes. Necessitem entendre com la Terra interactua. Com l’activitat humana afecta el clima, com aquest influeix l’agricultura, com aquesta altera la qualitat de l’aigua... També hem d’analitzar com la disponibilitat d’aliments afecta la nostra qualitat de vida i com aquesta provoca migracions, les quals influeixen en el desenvolupament.
Amb la finalitat de mostrar que les Matemàtiques són molt més que entelèquies allunyades de la realitat, s’ha llançat aquesta iniciativa –el Dia de les Matemàtiques del Planeta Terra- que compta amb el suport de la UNESCO i de la Unió Matemàtica Internacional.
Per a més informació visiteu el lloc web http://mpe2013.org.
Víctor Ranera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada