divendres, 11 de març del 2022

MANIFEST DE LES ESCOLES ASSOCIADES DE LA UNESCO


MANIFEST 

DE LES ESCOLES ASSOCIADES DE LA UNESCO


Ens preguntem cóm és possible que a Europa aparegui una nova guerra després d’haver patit dues guerres mundials al seu territori? Per què un cop més hem de fer front al fracàs de la convivència? No hi ha res que justifiqui el patiment del poble d’Ucraïna per la invasió i atac de Rússia, un acte que viola el dret internacional, la convivència pacífica i el diàleg. Des de la nostra Xarxa d’Escoles promovem i treballem per la Cultura de la Pau i la cooperació internacional i això, un cop més, sense oblidar-nos de les guerres “invisibilitzades” com les del Iemen, Palestina, Síria, Iraq, Líbia,..., està en perill i amenaça tota la humanitat. El ressò dels despropòsits i de la guerra apaivaga els laments de les persones que ho pateixen directament i, com sempre, “perdem tots i totes” perquè les guerres es fan pels interessos d’uns quants però els morts, ferits, refugiats els posem els pobles.

La guerra amenaça directament el dret a l’educació de les nenes i nens, del jovent , que ja estaven fortament afectats per la pandèmia de la covid19 que va evidenciar la desigualtat dins de cada país i entre països. NO HEM D’OBLIDAR MAI QUE L’EDUCACIÓ ÉS UN DRET UNIVERSAL I L’ACCÉS AL CONEIXEMENT HA DE SER PÚBLIC. L’educació és l’eina que garanteix un futur equitatiu, just, lliure, sostenible i pacífic.

És per tot plegat que la Xarxa d’Escoles Associades vol sumar-se al NO A LA GUERRA, demanant a les Nacions Unides i a tots els països que frenin aquesta violència, que obrin taules de diàleg, que preservin les vides i els bens del poble ucraïnès. Aquesta guerra ha d’acabar ja, cada dia que passa suma més víctimes, més dolor, més desarrelament, més refugiats i refugiades, i posa en perill a tota la humanitat.

Perquè no hi ha guerres justes o injustes, només TRISTES GUERRES.

Perquè la solidaritat, la cooperació, l’empatia i la pau han de ser les eines del nostre comú futur.

Perquè les nenes i els nens, a tot el món, tenen el dret inviolable de ser protegits, d’assistir a escola, d’estar amb la seva família i amics, de no viure sota el terror dels bombardejos, de gaudir del benestar i la pau necessaris per créixer lliures, feliços i segurs.

Perquè ningú “neix odiant sinó que s’aprèn a fer-ho” (Nelson Mandela)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada