'
CELEBREM EL DIA DE LA DONA
A L'ESCOLA JOAN PELEGRÍ!
Cartell fet per la Comissió de Gènere de l'Escola Joan Pelegrí. Curs: 21-22.PER QUE CELEBREM EL DIA DE LA DONA?
En l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s’han destacat diversos fets; els més coneguts:
- La vaga i posterior manifestació de les obreres del sector del tèxtil novaiorquès el 27 de setembre de 1909
- L’incendi d’una fàbrica tèxtil el 25 de març de 1911, també a Nova York
En el sector tèxtil, les dones constituïen la majoria de mà d’obra. Les condicions en què treballaven eren deplorables. La jornada laboral era de vuit del matí a sis del vespre, amb un descans de mitja hora per menjar. Les hores de treball setmanal, que normalment eren cinquanta-sis, podien arribar fins a les setanta en les dates de major activitat.
El 27 de setembre de 1909 s’inicia una vaga que fou seguida majoritàriament. La vaga es donà per finalitzada el 15 de febrer de 1910. Els resultats aconseguits foren desiguals; 339 empreses van pactar millores amb les seves treballadores i 13 no van arribar a cap acord.
El 25 de març de 1911 es va incendiar una de les empreses que no havien arribat a cap pacte, encara que es desconeixen els motius exactes de l’incendi. Sí que es creu que el resultat de la catàstrofe va ser pitjor perquè els propietaris de l’empresa van tancar les portes creient que amb la confusió les treballadores podien robar gènere. El saldo de la tragèdia van ser 146 persones mortes, la majoria dones entre el 16 i els 24 anys.
Encara que aquests fets van ser importants en la lluita de la dona per la igualtat de drets, és cert que el Dia Internacional de la Dona està lligat als moviments obrers i als partits socialistes dels Estats Units i Europa.
Les dones del partit socialista nord-americà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day o Dia de la Dona, unes jornades de reflexió i acció. La primera va tenir lloc el 3 de maig de 1908 a Chicago i reivindicava el sufragi femení que no van aconseguir fins el 1920.
A Europa, Clara Zetkin (1857-1933), líder de les socialistes alemanyes, proposa l’any 1910 a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhague, instaurar el Dia Internacional de la Dona que es va celebrar per primera vegada el 19 de març de 1911; a més del dret a votar i a ocupar càrrecs públics, demanaven el dret a treballar sense discriminació laboral.
El dia exacte de celebració va anar canviant, fins que l’any 1914, (segons algunes fonts) i el 1917 (segons altres) s’institueix definitivament el 8 de març. Hi ha més possibilitats que el 8 de març s’escollís a partir de 1917 lligant el dia amb una manifestació i amotinament de dones a Rússia exigint la dimissió del Tsar.
Des de l’any 1977 l’ ONU va plantejar a l’Assemblea General que tots els estats donessin suport a aquesta iniciativa.
El color lila, associat a la lluita feminista, sembla que pot venir del color de la roba de treball de les dones del tèxtil novaiorquès.
La lluita pels drets de les dones s’ha de plantejar a diari, però com que encara queda molt camí a recórrer, és important que hi hagi un dia fix a nivell mundial per la conscienciació i la reflexió sobre tot el que queda pendent per aconseguir.
QUAN HO CELEBREM?
El dia 8 de març és una jornada de reivindicació i mobilització social, així doncs, perquè tot l'alumnat de l'escola pugui participar en l'activitat que s'ha preparat s'ha considerat interessant celebrar el dia de la dona el 7 de març en el següent horari:
1r ESO: 9:00 a 10:00
2n, 3r i 4t ESO: 8:00 a 9:00
Batxillerat: 11:30 a 12:30
Cicles: 10:00 a 11:00
COM HO CELEBREM?
👉ACTIVITATS A L'AULA
ESO I CICLES
1. Llegim l'origen d'aquesta commemoració (al principi d'aquesta publicació).
2. Pengem la tovallola lila a la finestra de l'aula (ho han gestionat els delegats i delegades de les classes).
3. Fem el kahoot (l'ha creat la Júlia Viñas, alumna de 3r d'ESO i membre de la Comissió de Gènere de l'Escola Joan Pelegrí):
4. Debat a l'aula: Creieu necessari seguir celebrant el Dia de la Dona?
5. Núvol de paraules que es penjarà al vidre de la porta de l'aula. Quina paraula et suggereix l'activitat que has fet?:
5.1 Feu una pluja de conceptes i els apunteu a la pissarra.
5.2 Els conceptes més repetits s'escriuran en lletres més grans i els altres en lletres més petites.
5.3 S'escriuen el conceptes a la cartolina (que us hem deixat a la sala de professorat del segon pis).
5.4 Es penja la cartolina al vidre de l'aula que dona al passadís perquè així des dels passadíssos veurem les paraules de tots els grups.
BATXILLERAT
1. Llegim l'origen d'aquesta commemoració (al principi d'aquesta publicació).
2. Pengem la tovallola lila a la finestra de l'aula (ho han gestionat els delegats i delegades de les classes).
3. Debat a l'aula: Creieu necessari seguir celebrant el Dia de la Dona i participar en les mobilitzacions que es proposen?
4. Taller de pancartes: En grups de 3 o 4 feu una pancarta.
Material que us facilitem: cartolines a la sala de professorat del 2n pis. Són cartolines grans, en podeu agafar 7 per grup.
Material que heu de portar: retoladors de colors.
👉AMBIENT A L'ESCOLA EL 7 I 8 DE MARÇ
- Animem a totes les persones de l'escola a que el dia 7 i 8 de març portin alguna cosa lila (samarreta, mocador, llaç...).
- La Comissió de Gènere de l'Escola Joan Pelegrí posarà una paradeta al vestíbul on es podran comprar llaços, xapes... i els diners recaptats es destinaran a Ca la Dona.
- Hi haurà flors liles a diferents espais de l'escola (vestíbul, biblioteca, sales de professorat...)
- Es penjarà una tela lila a la façana de l'escola.
- Cada grup classe penjarà una tovallola lila a la finestra de l'aula.
US DESITGEM UN
DIA DE LA DONA BEN REIVINDICATIU!
Aquí teniu una cançó per fer ambient a l'aula mentre feu les pancartes o el núvol de conceptes:
https://youtu.be/YDafHsyyTNk
DIVISA
A l’atzar agraeixo tres dons:
haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.
Maria-Mercè Marçal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada