dimecres, 14 de desembre del 2016

Xerrada de l'Arcadi Oliveres "Drets Humans i responsabilitat personal"

El passat 14 de desembre els alumnes de segon de batxillerat vam tenir el privilegi d’assistir a una xerrada de l’Arcadi Oliveres. El discurs de caràcter pedagògic de l’Arcadi en contra del militarisme, del subdesenvolupament, de les desigualtats i la injustícia de les relacions econòmiques entre països; va captar, evidentment, l’atenció de l’auditori.

Mitjançant dades va donar peu a un seguit de reflexions marcades, sens dubte, pel seu compromís amb qüestions com la necessitat d’incrementar l’ajut al desenvolupament, l’aposta pel consum responsable, la crítica contra la recerca i despesa militar; entre d’altres temes relacionats amb la cultura de la pau i la justícia social. Sense anar més lluny, en referència al tema esmentat amb anterioritat, va afirmar que Espanya es troba entre el lloc 20 i 25 pel que fa a desenvolupament, mentre que en exportacions armamentístiques es troba entre el 6 i el 8. Va afirmar també que l’estat espanyol ha proporcionat armes a països com Turquia, Líbia, Afganistan, Qatar, Egipte, Algèria i Jordània; aquestes transaccions han anat de la mà, evidentment, de “Juancar” i els seus.

Es va parlar també sobre el greu problema del coltan i el maquiavèl·lic comportament de grans multinacionals com ara Bayer i Samsung.

Pel que fa a la immigració va aportar tot un seguit de xifres a favor de l’acollida de persones provinents d’altres regions. Va defensar l’efecte positiu que aquesta provoca tant en el reemplaçament poblacional i el conseqüent augment de població activa, com en l’enriquiment cultural que genera tot exposant l’origen d’algunes tradicions catalanes.

En acabar la seva intervenció va deixar un temps per preguntes de l’auditori. L’alumnat va preguntar sobre diferents temes, però es va centrar essencialment en la millor manera d’ésser informats. L’Arcadi va senyalar la dificultat per fer-ho de manera òptima; va exposar que per exemple, el principal accionista de Le Figaro, un dels diaris més venuts a França, és també un gran accionista en la indústria armamentística. Encara així va senyalar la qualitat d’un altre tipus de premsa, on trobaríem la Marea, Opcions o portals web de diferents organitzacions no governamentals.

Van sorgir preguntes també relacionades amb l’ètica empresarial.

 Sens dubte xerrades com aquesta són immensament profitoses pel desenvolupament d’una consciència que en els nostres dies és més necessària que mai. Per altra banda la qualitat d’aquestes xerrades s’eleva exponencialment si es tracta de persones amb la trajectòria de l’Arcadi.




Martí Ariza
2n de Batxillerat B
Escola Joan Pelegrí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada