dimecres, 11 de març del 2015

Visita a l'Institut de Ciències Fotòniques

Logo Any de la llumSota el lema Make light work (fem que la llum treballi) l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) és una de les institucions de recerca punteres del nostre país. Amb motiu de l’Any Internacional de la llum i de les tecnologies basades en la llum, la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya va organitzar una visita a les instal·lacions d’aquest centre situades al Parc Mediterrani de la Tecnologia a Castelldefels.

Els fotons són les partícules de llum que sorgeixen de les radiacions electromagnètiques i des de la segona meitat del segle XX s’estan desenvolupant diferents aplicacions. A l’ICFO agrupen les seves investigacions en tres àmbits: salut, energia i informació. Inaugurat el 2002, l’ICFO ha esdevingut un institució de referència mundial dins aquest camp. A les seves instal·lacions hi treballen uns 250 científics i aproximadament 50 persones dedicades a la gestió. Està vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya i al seu entorn han sorgit diferents iniciatives de transferència de tecnologia a la indústria.

La visita


La visita va començar amb una presentació de l’institut recolzada en el vídeo Fotonitza’t!. D’entre les aplicacions mèdiques es va destacar la línia de recerca de detecció i prevenció del càncer mitjançant nanopartícules d’or unides a anticossos capaços d’adherir-se a cèl·lules tumorals. L’anàlisi del comportament de la trajectòria dels raigs de llum en un mostra de sang ajudaria a detectar el risc de metàstasi. Per altra banda, fent incidir llum sobre el cos humà amb les cèl·lules tumorals acoblades a l’or produeix una hipertèrmia (escalfament) que les destrueix sense provocar efectes secundaris o atacar altres teixits (veure vídeo).

Pel que fa al medi ambient, es va ressaltar el desenvolupament de materials transparents o translúcids capaços de transformar l’energia solar en electricitat. D’aquesta manera es pretén utilitzar-los en finestres per substituir les poc estètiques plaques solars. La dificultat que es troben en aquest terreny rau en el fet que els materials orgànics són fàcilment deteriorables a la intempèrie. Sobre la fotònica aplicada a la tecnologia de la informació només es va citar l’actual impacte i desenvolupament de les fibres òptiques i les possibilitats que pot oferir en terrenys com la seguretat.

La visita va continuar amb la realització de tres tallers, de manera que es mostrava així l’oferta per als centres educatius i l’alumnat de les diferents etapes. Vam fer light painting (pintura amb llum), jocs amb miralls i polaritzadors, observació de curiositats al voltant de la refracció o una explicació detallada de la sala neta on el nivell de partícules a l’aire ha de ser mol baix per no malmetre els diferents treballs que s’hi fan.

L'anècdota


Un cop ja sortíem ens vàrem trobar amb una exalumna de la nostra escola que fa la tesi doctoral allí. El seu treball es centra en el camp de l’attociència, és a dir, fa recerca a una escola de mil milionèsimes de mil milionèsima de metre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada