dijous, 3 de juliol del 2014

Fer de ciutadans. 3r ESO

Durant aquest últim trimestre els alumnes de 3r ESO E han participat en el projecte Fer de Ciutadans. Durant 6 sessions de classe, el Santi López-Villa, consultor, coach i escriptor, els va introduir conceptes com la comunicació no verbal, l'empatia, la democràcia participativa, les emocions i els sentiments, a través de diverses històries reals i inventades. L'alumnat va estar molt atent a les històries que explicava el Santi i poc a poc vam anar entenent com n'és d'important la comunicació per tal de millorar les relacions entre les persones, ja sigui a nivell familiar, de feina, de veïns però també amb un mateix.

També hem après que hi ha tres tipus de persones: les que davant d'un problema no diuen ni fan res, les que només es queixen però no fan res i , per últim, les que es queixen però fan propostes per millorar o canviar les coses. Aquestes últimes són els que contribueixen ha millorar la societat.

La finalitat d'aquestes sessions era arribar a fer una simulació d'una Audiència Pública al Districte, i veure que en democràcia participativa, els acords per no imposar l'opció de la majoria i el saber escoltar les altres opinions, són molt importants alhora de buscar solucions per millorar el nostre entorn social i la nostra comunitat.

Finalment el dimecres 11 de Juny vam anar a la Seu del Districte i en el Saló de Plens vam simular una Audiència pública com les que es fan un cop al mes. L'alumnat prèviament s'havia dividit en 5 grups: discapacitats, comerciants, empresaris, gent gran i ecologistes, i cada un d'ells portava una proposta de quines característiques havia de tenir una nova plaça pel barri.  Dos alumnes representaven el districte, donant la benvinguda i moderant el debat donant el torn de paraula als diferents representants de cada grup. Va ser molt interessant veure com , amb l'ajuda del Santi, tots els grups van anar trobant punts en comú en les diferents propostes per arribar a un acord majoritari, sense haver d'imposar la proposta del grup majoritari.

En acabar l'audiència, el Santi va felicitar l'alumnat pel seu comportament i per haver arribat a un acord, ja que això malauradament no passa a les Audiències reals.

Com cada any, ha estat una experiència molt interessant tant per l'alumnat com pel professorat i pel Santi, ja que han sortit idees i preguntes que ens han fet reflexionar molt a tots i totes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada