divendres, 29 de novembre de 2013

Un nou curs a l’escola d’acollida d'immigrants


El dia 15 d’octubre iniciàvem un nou curs a l’escola d’acollida d’immigrants, els dimarts i dijous de sis a vuit del vespre, amb més d’un centenar d’homes i dones de països llunyans que vénen a la Joan Pelegrí per aprendre alguns conceptes bàsics de català i castellà. Ho necessiten per comunicar-se, per poder obtenir el certificat d’arrelament i és també una manera de conèixer i participar de la cultura del país on han vingut a viure.

En general es tracta de gent que té problemes de papers, de feina i d’habitatge. Si algú pateix la crisi actual són aquestes persones nouvingudes que han deixat els seus països per les pèssimes condicions en què es trobaven i que aquí a Catalunya, malgrat tot, consideren que tenen més possibilitats d’ obrir-se camí.

Es tracta d’un intercanvi ja que nosaltres també aprenem de persones que tenen uns costums i cultura ben diferents de la nostra i, al mateix temps, ells necessiten sentir-se tractats amb absolut respecte a la seva dignitat. Algú ho ha expressat així: com a estrangers, no com a immigrants.

Actualment tenim cinc classes amb uns vint-i-cinc alumnes a cada una. Voldríem ser dos “ensenyants” per aula per poder atendre a tothom de manera personalitzada.

Tot funciona per voluntariat, l’administració i atenció als nous alumnes, el professorat dels quatre nivells d’aprenentatge i l’alumnat de quart d’ESO que es cuida dels nens i nenes mentre els seus pares i mares assisteixen a classe.

A finals de novembre han passat per les nostres aules 175 alumnes,98 homes i 77 dones, és el que es denomina matrícula viva al llarg de tot el curs i cada dia a classe assisteixen més d’un centenar d’ alumnes distribuïts segons interessos i nivell de coneixements de castellà i català.

Per nacionalitats:

Índia: 47 
Nepal:42
Marroc: 34 
Pakistan: 32
Rússia i Ucraïna: 7 
Síria i Egipte: 6
Xina: 2
Altres: 5

Qualsevol persona, sigui alumne de l’escola o de l’associació de pares i mares o altres persones amigues o conegudes poden incorporar-se i participar en aquest projecte. Més persones voluntàries significa la millora de la qualitat de l’ensenyament i el tracte humà.

I què cal fer? Venir un dimarts o dijous a l’aula 110 i parlar-ne. Allí ens trobarem!!!

Professorat de l’escola d’acollidaCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada