dimarts, 9 d’abril del 2013

Ha mort José Luís Sampedro, un referent

José Luís Sampedro va morir ahir a Madrid a l’edat de 96 anys. Sampedro era un escriptor reconegut, un economista molt crític amb el model capitalista i un destacat referent moral i intel·lectual.
Autor prolífic, la seva obra literària i d’assaig està marcada per una postura vital que, des de l’educació i la cultura, pretenia contribuir a la creació d’un món millor.
Va ser molt crític amb l’actualitat política i actiu fins als darrers dies. D’ell és el pròleg a les edicions catalana i espanyola del llibre Indigneu-vos! d’Stéphane Hessel, amb qui compartia edat i indignació. Per tot això, s’ha considerat José Luís Sampedro un dels inspiradors del moviment del 15M.


Del pròleg de la traducció al català del llibre d’Stéphane Hessel (2011):
“Jo també vaig néixer el 1917. Jo també estic indignat. També vaig viure una guerra. També vaig suportar una dictadura. Com a Stéphane Hessel m’escandalitza i m’indigna la situació de Palestina i la bàrbara invasió de l’Iraq” (p. 11)
“De la indignació va néixer la Resistència contra el nazisme i de la indignació ha de sortir avui la resistència contra la dictadura dels mercats. Hem de resistir perquè la cursa pels diners no domini les nostres vides.” (p. 13)
“Avui es tracta de no sucumbir sota l’huracà destructor del “sempre més”, del consumisme voraç i de la distracció mediàtica mentre ens apliquen les retallades.” (p. 15)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada