dimarts, 18 de desembre del 2012

El bisbe Casaldàliga i els drets dels indígenes

Ahir, dilluns 17 de desembre, la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, va condecorar el bisbe català Pere Casaldàliga per la tasca feta en defensa dels drets humans.

Casaldàliga no va poder rebre el premi en persona, ja que es troba amagat en un indret desconegut del Brasil i sota protecció policial per les amenaces de mort que el bisbe català rep des de fa anys per la seva tasca en favor de tornar les terres als indígenes.

Divendres 7 de desembre la Policia Federal del Brasil va instar el bisbe Pere Casaldàliga a marxar de la que ha estat casa seva durant 40 anys, São Félix do Araguaia, per les amenaces de mort rebudes per part de latifundistes.

Alguns dels pensaments de Casaldàliga recollits al llibre Reflexions des del compromís:
“En amor, en fe i en revolució no és possible la neutralitat” (p. 20)
 “No és que existeixi un món desenvolupat i un món subdesenvolupat; tenim només un sol món mal desenvolupat.” (p. 35)
“El capital no hauria de ser capitalista. L’economia ha d’estar al servei de la política, la política al servei de l’ètica i l’ètica al servei de la vida.” (p. 37)
“El gran atemptat diari és la fam al món”. (p. 38)
“Tots som imatges personals de Déu. Però Déu ha fet, també, imatges col·lectives. Cada poble, cada cultura són imatges col·lectives de Déu. Per això hem de defensar i respectar aquests pobles que, per egoismes dels pobles que es consideren superiors, han passat a ser pobles proscrits.” (p. 59)
“El fet de ser català m’ha tornat més sensible al problema de la llengua i la identitat dels indis i m’ha ajudat a no caure en el problema de l’imperialisme cultural.” (p. 62)
http://www.ara.cat/societat/Brasil-premia-Pere-Casaldaliga-humans_0_830917000.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada