dijous, 29 de juny del 2017

GRUP UNESCO, 25 ANYS

                                Sopar de celebració dels 25 anys del Grup Unesco a Canpedró 


Fa vint-i-cinc anys, concretament el 26 de juny de 1992, un petit grup de professors i professores ens reuníem per primera vegada amb la intenció de constituir-nos en grup de treball per dinamitzar a l’escola tot el relacionat amb els drets humans, la interculturalitat, la pau i la solidaritat. Aquest va néixer com una comissió permanent dels Claustres de Primària i Secundària per dur a terme allò que figurava en l’apartat de valors en el nostre  Projecte Educatiu de Centre.

Aquest grup va sorgir per afavorir la reflexió i el treball concret a l’escola i, també, per facilitar el vincle entre nosaltres i el Pla d’Escola Associades a la UNESCO (PEA), un conjunt d’escoles, més de 7000 a tot el món, fundades l’any 1953, i del qual formem part des de setembre de 1992. D’aquí el fet que prengués el nom de “Grup UNESCO”.

Quan vam entrar a formar part del PEA ja feia temps que fèiem activitats sobre els temes propis de la UNESCO. De fet, el 1989 havíem començat a lliurar el Premi Drets Humans  com a resultat de buscar una alternativa a les classes d’Ètica, massa teòriques i allunyades de la realitat, tal i com es plantejaven en els currículums de l’època.

Un cop incorporats al PEA, de seguida el valor de la solidaritat va sorgir com a prioritari i, per això, ja en el primer curs vam iniciar una primera campanya de cooperació: fer arribar diners a Bolívia per construir pupitres per a les escoles de l’Altiplà.

Des d’aleshores s’han succeït vint-i-vuit Premis Drets Humans i vint-i-cinc Campanyes UNESCO. Això vol dir un munt de persones –alumnat, professorat, PAS, pares i mares i persones que hi han participat des de fora de l’escola- col·laborant-hi i una pila de records i anècdotes. Vol dir, també, afavorir la difusió d’un esperit crític i solidari, que des del primer moment vam pensar que havia de ser un element integrador dins de l’escola.

Per acabar, agrair a tothom l’ajuda, la cooperació, l’entusiasme, la visió critica i les estones de treball aportades a tots aquests projectes i, en especial, a aquells tutors i tutores que han conduït el Grup UNESCO fins on és ara. Un agraïment, doncs, i també una crida per continuar el camí seguint aquelles sàvies paraules de Gandhi: “La nostra recompensa es troba en l’esforç i no en el resultat.  Un esforç total és  una victòria completa”



Grup UNESCO



A continuació podeu obervar una fotografia de primera acta del Grup Unesco: 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada