dilluns, 15 de juliol del 2013

Divuit anys de la matança d'Srebenica

L’11 de juliol es van complir el divuitè aniversari de la matança d’Srebenica en la qual van ser assassinats 8.372 bonis musulmans per l’exèrcit serbi.
Aquest fet va produir-se dins de la guerra serbo-bosniana (1992-1995) a prop del poble d’Srebenica, enclavament protegit per tropes holandeses de les Nacions Unides que van tenir un comportament passiu durant l’episodi de la matança.
L’any 2003 es va inaugurar a Potočari, prop de Srebenica, el memorial per enterrar les víctimes d’aquell genocidi. Des de fa anys, cada 11 de juliol, es concentren multitud de persones –supervivents, familiars i amics- per retre homenatge a les víctimes d’aquell crim i per enterrar els cossos recuperats i identificats, per l’esforç dels forenses, de les tombes comunes on els soldats serbis van llençar les víctimes.

Enguany s’han fet 409 enterraments, però encara queden uns 2000 cadàvers per identificar.

dijous, 4 de juliol del 2013

Alcoi acull la Trobada anual del Pla d'Escoles de la UNESCO





Les ciutats d’Alcoi i Orihuela, al País Valencià, acullen entre el 3-6 juliol la XXVI Trobada Estatal del Pla d’Escoles Associades a la UNESCO sota el títol “L’educació, l’aigua de la humanitat”.

En aquesta Trobada hi participen més d’un centenar de professors i professores de quaranta-set escoles i instituts, provinents de tretze de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol.

Dues professores de Secundària i membres del Grup UNESCO, Montserrat Gusi i Dolors Subirana, hi participen representant a la nostra escola. És la divuitena trobada en què professorat de l’escola pren part de la Trobada Estatal.

Esperem que a la tornada ens expliquin el que n’han tret i el que hi han aportat, en aquesta reunió de les escoles que, com la nostra, tenen entre els seus principis bàsics la defensa de la pau, els drets humans, la interculturalitat, el medi ambient i la cooperació al desenvolupament.



dilluns, 1 de juliol del 2013

Posicionament de la Xarxa d'Escoles Associades a LA UNESCO a Catalunya davant la LOMCE.

Posicionament de la Xarxa d'Escoles Associades a LA UNESCO a Catalunya davant la LOMCE.


Des de la seva fundació el 1953, el Pla d’escoles associades de la UNESCO ha incidit en els valors que aquest organisme protegeix i potencia. Mitjançant l’educació i l’ensenyament, hem treballat per tal que el nostre alumnat, sigui quina sigui la seva edat, faci seus els principis de la Pau, la Llibertat,  l’Equitat i la Convivència. La UNESCO – tal com va fer Nacions Unides - ha defensat sempre la identitat dels diferents pobles que viuen en el nostre Planeta. Per això en el preàmbul de llurs constitucions trobem “Nosaltres, els pobles ...”. I, per descomptat, un dels trets identitaris més significatius dels pobles i de les cultures: les llengües.

El ministre d’Educació de l’Estat espanyol  pretén amb la seva nova llei (la LOMCE) mutilar i acabar amb aquests fonaments. Relega la llengua de les comunitats autònomes de l’Estat a matèries optatives. En el nostre cas, el català passaria a ser la tercera llengua darrera del castellà i l’anglès. És així com l’actual govern de l’Estat espanyol  treballa per la desaparició d’una llengua i d’una identitat que ens pertany. I que els pertany  si de debò fessin seus els principis de la Carta de les llengües minoritàries europees que el Govern espanyol va signar el 2002.
Això si entenem la llengua com un element patrimonial. Si ho enfoquem des del punt de vista social, l’ensenyament en català ha estat un important element de cohesió social. Una eina bàsica per establir les regles de convivència des de l’equitat.
Per altra banda, quan nosaltres posem l’accent sobre la Igualtat, ells el posen en l’adoctrinament i la uniformitat de pensament. Si nosaltres eduquem per a la Llibertat, marginen  matèries com la filosofia, que no serà obligatòria,  per tal d’eliminar qualsevol visió crítica del món i així poder anul·lar la nostra capacitat de tria. Proposen, també, en aquesta llei retrògrada, conceptes ja superats en el temps com les "revàlides", per no parlar d’allò que tant li agrada al Sr. Wert com és la separació d’alumnes per raó de sexe.

En definitiva, la nostra xarxa, la Xarxa d’Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya (XEAUC), s’oposa frontalment al nou projecte de llei educativa i manifesta el seu desig que sigui derogada o, si més no, revisada en profunditat.


                                                                       Barcelona, 20 de juny de 2013


Concert de músics solidaris

Concert de músics solidaris

noticia_2013_musics_solidaris
Una sala d’actes gairebé plena va acollir l’edició d’enguany del concert de músics solidaris. Acte que combina el suport a la campanya UNESCO de solidaritat amb el poble de Guarjila (El Salvador) i l’expressió artística de gran qualitat. Després de mesos de preparació, es va oferir un repertori que combinava cançons melòdiques i rock, la majoria en llengua anglesa però també alguna en català i castellà, on l’alumnat i el professorat varen demostrar les seves habilitats musicals.
Montse Gusi, coordinadora del Grup UNESCO, va agrair el treball fet i el suport del públic. Els gairebé 300 euros recaptats aniran directament aquest mateix estiu cap els seus destinataris.