dijous, 24 d’abril del 2014

Vídeo Macroactivitat 2014



El passat 23 d'Abril, Diada de Sant Jordi, vam fer la estrena del vídeo de la macroactivitat d'enguany. Aprofitant l'acte de l'entrega de premis a les Cotxeres de Sants, vam passar a l'alumnat el vídeo que vam realitzar tota l'escola de secundària el dia 4 d'abril a la Plaça Joan Pelegrí en motiu de la Campanya de Solidaritat d'enguany amb les assocacions Pallapupas i Ressò.

El vísionat del vídeo va ser seguit amb molta expectació per tot l'alumnat i al final va haver-hi molts aplaudiments. Felicitats a tots aquells que l'heu fet possible i als que hi heu participat. Cada any el llistó està més alt!!

divendres, 4 d’abril del 2014

Un petit somriure



El 26 de març de 2014 Irma Borges, coordinadora artística de la ONG Pallapupas i Núria Bonet, fundadora de l’associació de musicoteràpiaRessò, van fer una xerrada als alumnes de 1r de Batxillerat de la nostra escola explicant les activitats que duen a terme i animant els alumnes a participar-hi.

Com que l’escola pertany a la Xarxa d'Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya, cada any es fa una xerrada relacionada amb la cooperació internacional (Tercer Món) o bé sobre entitats més properes al nostre entorn, ara molt relacionades amb la crisi. Dues de les entitats escollides aquest any són: Pallapupas i Ressò.

Pallapupas és una organització sense ànim de lucre que posa el teatre al servei de la sanitat per ajudar les persones que estan als hospitals contribuint a la humanització dels processos hospitalaris. Proposen l’humor com a eina fonamental per poder fer front a les situacions adverses que es viuen al voltant de l’hospital i la malaltia que pateixen els pacients. Creuen que el riure ajuda a canalitzar la tensió, la por i l’ansietat que moltes persones pateixen davant d’aquesta situació.

Va ser fundada per Angie Rosales, arran d’un viatge que va fer a Mallorca on va ser testimoni d’una actuació de pallassos d’hospital en una UCI pediàtrica que va transformar la seva vida. Com ella diu:

“Ser testimoni del canvi que sofria un espai tan hostil i feixuc, com una UCI, en un espai alegre, dinàmic i ple de vida que permetia l’entrada d’un alè positiu  va ser una experiència meravellosa.”

Treballen a Sant Joan de Déu, però també a altres hospitals de nens. La seva tasca principal és que els nois s’oblidin de la malaltia que pateixen i que es sentin més nens. Van passar un vídeo on es pot veure tot el que els voluntaris i professionals fan i treballen perquè els infants puguin viure més feliços i tinguin una millor qualitat de vida.

El projecte quiròfan és el més important que estan duent a terme en aquest moment. Això consisteix en fet que un pallasso abans d’entrar al quiròfan, està amb l’infant i així agafa confiança i durant l’anestèsia juguen. El nen es relaxa, no pateix i així el personal  sanitari  pot treballar millor. Quan acaba la intervenció i el nen es desperta, el pallasso torna amb el nen perquè no es senti estrany i  s’oblidi de l’operació. Aquest projecte és pioner a Europa.

La gent no és conscient dels beneficis clínics i econòmics que la seva tasca té als hospitals i  la importància que tenen per als pacients i la família, però la veritat és quela seva activitat s’ha fet imprescindible als hospitals on treballen ja que col·laboren amb l’equip mèdic, donant-los suport i recolzant-los en la seva tasca.



L’altra associació, Ressò, es dedica a la musicoteràpia, un camp encara bastant desconegut per a moltes persones, però a la vegada molt interessant. Atenen persones malaltes a través de la música, la dansa i l’art, amb l’objectiu d’aportar-los una millora física o psicològica.

Un dels projectes que duen a terme és “Música a l’Hospital”, que es desenvolupa a l’Hospital Sant Joan de Déu i a altres hospitals. Va dirigit des de nens acabats de néixer fins a qualsevol edat. Sempre col·laboren amb les famílies, amb les quals a vegades no es té en compte i també pateixen molt.

Per exemple, van passar un vídeo on sortien nadons acabats de néixer a qui no donarien l’alta fins als 3 mesos, i es podia veure clarament com als pares els canviava l’expressió de la cara i  somreien gràcies a la música. La música els aporta relaxació i tranquil·litat, ells mateixos reconeixen que els ajuda molt la tasca de Ressò.

L’associació també ajuda a oncologia, un dels espais més durs, però a la vegada on la música es sent amb més intensitat i alegria. La seva tasca aquí consisteix a reunir tots els infants en una sala i els fan tocar instruments, cantar i moure’s.

Aquestes dues associacions estan fent una gran tasca oferint ajuda als hospitals i a grups de persones que ho necessiten, no només donant un cop de mà als pacients o malalts, sinó també implicant-se amb les famílies i el servei sanitari.

Però ells també necessiten un cop de mà. T’hi apuntes?

Miriam Millan

1r Batxillerat D